zondag 2 maart 2014

Maassluise visserstrui

Hallo allemaal, het is alweer bijna een maand geleden, maar als je een paar projecten tegelijk onderhanden hebt kan dat bijna niet anders en een kaartje maken gaat nu eenmaal wat sneller, hoewel zelfs dat lelijk in de verdrukking is gekomen.
De afgelopen weken heb ik weer een poncho afgeleverd en een echte Maassluise visserstrui voor mijn man gebreid. Maassluis bestaat in mei aanstaande  400 jaar en daar is dus op inge (haakt) breid door een clubje dames die met de truien aan de gang zijn gegaan. De bedoeling is om ze op een later tijdstip tentoon te stellen.
Langs de hele kuststreek in Nederland kent men truien met een eigen kenmerk, ik heb dat nooit geweten maar het is echt interessant. Zo heeft iedere plaats met een vissersverleden een eigen trui en de reden daarvan was dat men bij verdrinking de drenkeling kon "thuisbrengen" door de trui die hij droeg, een herkenningsteken dus. Zo was de oorring die zeelui meestal droegen bedoeld om de begrafenis van te betalen, echt een leuk stukje historie dus.

 
Patronen kende men toen nog niet, bijna alles werd recht gebreid, dus om aan deze truien te beginnen wordt er wel wat ervaring met het omzetten naar verschillende garens vereist en verder gewoon uitproberen of uithalen, want soms klopt het echt niet, maar er wordt zo wel weer wat initiatief genomen en kunnen ervaringen uitgewisseld worden.
 
 
Dit is het boek van Stella Ruhe wat dit jaar is uitgekomen en waar al die verschillende kentekens, of noem ze gewoon patronen, beschreven worden
 
op dit kaartje kun je zien van welke plaatsen er een visserstrui bestaat
 
Dit is de pagina van het boek waarin de Maassluise visserstrui beschreven staat, overigens is het een heel leuk historisch boek met veel oude foto's van al die plaatsen en mensen
 
en hier zie je het patroon een beetje uitvergroot
 
Ik hoop dat jullie de achtergrond
 van het bestaan van deze patronen net zo leuk vinden als ik dat vond toen ik erover hoorde, ik heb heel veel plezier beleefd aan het breien ervan en jawel, er zit alweer een nieuwe op de pennen voor een van de kleinzonen,

heel erg leuk dat jullie weer een bezoekje brachten aan mijn blog en ik ben heel benieuwd naar jullie reaktie's

groetjes en tot de volgende keer  Jeannette


 

7 opmerkingen:

 1. Goh Jeannette, wat heb je dit weer leuk omschreven en zo leren we ook nog wat.
  Wist het echt niet dat overal verschillende truien gebreid werden en dat men de vissers daaraan herkende waar hij vandaan kwam.
  Je heb er een hele mooie trui van gemaakt. Petje af hoor!
  Groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend verhaal - wist het ook niet van die visserstruien - en dan is het ook superleuk dat je hiermee aan de gang bent gegaan.
  Ik vind je trui schitterend!!!!!
  Groetjes,
  Misseke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk, had het boek wel voorbij zien komen maar wat de eigenlijke intentie was destijds had ik hier niet achter gezocht. Je man zal wel trots zijn op zo'n mooie trui en een vrouw die dat maar weer eventjes doet !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jeannette,
  Wat een mooi truitje ,mooi van motief.
  Ik ben van gisteren met een breiwerkje gestart een zomerpulletje.
  Prettig weekend
  Groetjes Doris

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk hoor, die trui. En inderdaad een heel project met al die ingebreide motieven.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent niet ver meer hier gekomen Ik mis de foto van de truinvan je kleinzoon en dat wat je maakte voor je dochter. Toch gr leny w

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thank you for your post. This is excellent information.
  It is amazing and wonderful to visit your site
  goldenslot

  BeantwoordenVerwijderen